homeze yaylası..bir kış masalının hikayesi

İçinde bir kış masalını yaşadığım güzel bir rüya gördüm. Mavi, siyah ve yeşilin iç içe geçtiği, hangisinin nerede başlayıp nerede bittiği belli olmadan üzerinin beyaz bir örtüyle örtüldüğü, beyaz örtünün bulutlarla birleştiği bir coğrafyadaydım.

Suyla toprak, toprakla ağaç, ağaçlarla kar, karlarla bulutların nefis uyumuna tanıklık ettim.Toprağın ve ağaçların, gökyüzüne ulaşmak bulutlara karışmak istercesine hep yükseğe, daha yükseğe uzanışını ve yükseklerden azametle aşağı su ve insana bakışını gördüm. İnsanların bu bakışa inat toprağın yükselebildiği alana kadar tırmanma ve adeta dağların başına taç gibi geçirilmiş yaylalara ulaşma azmini ve keyfini yaşadım.


homeze yaylası
                                                          Homeze Yaylası

Toprağın ve ağaçların yerden yükselen, eteklerinde bıraktığı vadilerde, suyun onların yükseğe tırmanışına inat aşağı, daha aşağı çığlıklarıyla, coşkuyla, çağlayarak denize doğru akışını izledim.

Doğanın bu yukarı ve aşağı hareketlerinin arasında bulabildiği alanlarda yerleşip, kaynaşan insanların, bu doğa hareketlerine uyum sağlamış karakterlerine, ona sahip olduğu karakteri veren coğrafyaya aşkla bağlılıklarına tanık oldum.

Ben bu rüyada, Karadeniz Bölgesinin suyunda insanı gördüm. Kaynağından süzülerek çıkan suyunda, ne yöne gideceğini bilmemenin verdiği şaşkınlık ve kararsızlıkla, önce kendi etrafında dolanarak, duralayan, insanın çocukluğunu;

Akacağı yönü kestirdikten sonra; bazen coşkuyla hız aldığı, yer yer şelale olup aşağılara savrulduğu, bazen kabarıp etrafını hırpalayıp geçtiği yerlerde taşı kumu birbirine katıp önüne alıp sürüklediği, düzlüklerde durgunlaşıp bereketli toprakları sulayarak, canlılara hayat verip, geleceği kurarak tüm hızıyla denize akan nehirlerinde gençliğini;


homeze yaylası
                        Boyu Uzun, Gönlü Geniş Adam Yahya Güneşler'in Objektifinden
                                                  İkizdere Manle Şelalesi

 Gençliğinin tüm birikimlerini taşıyıp içine karıştırdığı, ne zaman durulup sükunetle uzanacağı, ne zaman fırtınalarla dalga dalga yükseleceğini bilen denizinde, insanın olgunluk çağını;

Tüm varlığının, maddi manevi birikimlerinin sembolüymüşçesine , etrafını çepe çevre saran yemyeşil dağları kucaklayarak, huzur ve sükunetle uzanan göllerinin dingin ve durgun sularında ise insanın yaşlılığını gördüm.
homeze yaylası
                                      Hafize Yiğit Objektifinden Trabzon Uzungöl


Yaşanan topraklara bağlılık onu sadece mülkiyetine almak değildir. Mülkiyetine alınan bu toprakları; doğasıyla, suyu, ağacı, çiçeği böceğiyle tabiatını değiştirmeden onu koruyabilmek ve daha ileriye, gelecek nesillere taşıyabilmektir.

Ben bu rüyada bu bilince ulaşmış, doğup büyüdüğü topraklara sevdalı bir grup insanın edindiği mülkü, sahip olduğu coğrafyanın güzelliklerini sergileyebilmek, bunu yaparken koruyup geliştirebilmek adına insanların kullanımına açışını hayranlıkla izledim.

Gördüğüm rüya; Rize'nin İkizdere ilçesinde geçiyor. Masal ise ilçenin güzel yaylalarından biri olan Homeze Yaylasında yaşanıyor.

homeze yaylası
                                      Arkadaşlığın Ete Kemiğe Büründüğü Adam
                                    Selman Çetin'in Objektifinden Homeze Yaylası


Masalımda neler mi vardı? Neler yoktu ki...

homeze yaylası

                         Coşkuyu Fotoğrafa Yansıtan Adam Ahmet Duman'ın Objektifinden
                                  Objektif Onun Değilse Bile Aksiyon Kesin Ondan:))

Sabah saatlerinde aynı rüyanın içinde yer alan,doğa sevdalısı adam gibi adamlar ve içinde bulunduğumuz doğanın güzelliğiyle daha bir güzelleşen kadınlardan oluşan 300 kişilik grupla, gördüğüm en kalabalık ve coşkulu horon çekilerek masal başlıyor.

homeze yaylası
                                    Adnan Gündoğdu Objektifinden Başlangıç Horonu

8 km süren keyifli bir yürüyüşün ardından ulaştığımız Homeze Yaylası insana evrenin sonsuzluğunu iliklerine kadar hissettirdiği muhteşem bir manzaraya sahip. Etrafında, kendisine komşu yaylaların yer aldığı dağlarla çevrili yaylanın dört tarafının boşluğa açılması, insanın kendisini boşlukta asılı kalmış, ruhunu ve bedenini özgürlüğe salmış gibi hissetmesine neden oluyor.

homeze yaylası
                                       Ekibin Güzel Sesli Bülbülü Fatih Katırcı'dan :)
                                                            Homeze Yaylası

Bu bir kış masalı olur da,içinde evlerin pencerelerine kadar uzanan karlar, çıtırdayarak yanan odunların ısıttığı kuzine sobalar, sobaların üzerinde kızaran ekmekler, kar suyuyla demlenmiş çaylar ve patlayan kestaneler olmaz mı?

homeze yaylası
                                                   Kuzinede Sucuk ekmek keyfi

Kuzinelerin etrafını saran insanlarla sobadan çıkan ısıyla iyice harmanlanıp samimileşen keyifli sohbetler yapılmaz mı?

Gecenin karanlığı yaylanın beyaz örtüsü üzerine düşünce, dışarıda yakılan ateşler ve meşalelerle kemençe ve tulum eşliğinde horonlar tepilip vücut ısısı ikiye katlanmaz mı?

homeze yaylası
                                            Homeze Yaylası Meşaleli Horon Gecesi

Peki ya o sonsuzluğa açılan yükseklerdeki yaylanın üzerinde, beyazla siyahın buluştuğu boşlukta rengarenk patlayan havai fişekler de rüyaya eklenirse izlemeye doyulamayacak bir görsel şölen yaşanmaz mı?

homeze yaylası
                                             Yaylada Havai Fişeklerle Görsel Ziyafet

Tüm bu güzellikleri yaşayıp, ertesi gün dönüş yoluna geçerken bir gün önce güneşli bir günle bizi karşılayan Homeze Yaylası, neşeli taneciklerini üzerimize serpiştiren kar yağışıyla bizleri uğurladı. Bu durumda yürüyüş daha bir keyifli oldu tabi. Yürüyerek tırmandığımız yokuşları, arada bir kestirmeden karların içinde yuvarlanarak inmenin eğlencesi ise bambaşkaydı.

homeze yaylası
                                                 Kısa Yoldan İniş Teknikleri :)

Ben iki gün süren bu güzel rüyayı o kadar çok sevdim ki, gözlerimden akıp ruhuma kadar işleyen bu masaldan somut bir parçayı alıp, sadece kalbimde değil ellerimde de hissetmeyi çok istedim. İnsan bir şeyi çok isterse olurmuş derler ya hani ; gerçekten oluyormuş. Gün sona erip İkizdere'nin güzel oteli Rinos'ta, masalın kapanışı için tüm katılımcılar ve bu masalı yaşatanların bir araya geldiği eğlenceden sonra, bu rüyanın somut bir hatırası olarak,kucağımda bir tabloyla buldum kendimi.

Ressam Zeynep Dalkılıç bu masalı kurgulayan İkizdere sevdalısı grubun içinde yer alan bir sanatçı. Üç adet tablosunu, yapılan çekilişle, üç katılımcıya hediye ediyor. 300 katılımcı arasından bu çekilişte kazanan üç talihliden birisi de ben oldum.

homeze yaylası
                                            Çağrankaya Kar yürüyüşü Etkinliğinin
                                                  Dört Mimarı ve Üç Talihlisi :)

Belki diyeceksiniz ki karlar içinde geçirilmiş iki günde bu kadar etkilenecek ne var? Bu geziye karar verdiğimde, benim için de farklı değildi. Anadolunun başka bir köşesine gidip, tarihi ve doğal güzelliklerini gezip biraz karlarla baş başa kalmaktan öte bir anlamı yoktu.

Bu geziyi alelade bir gezi olmaktan çıkarıp masalımsı bir rüyaya dönüştüren düzenlenmesindeki amaçtı.Uykuda gördüğümüz rüyaları  seçme şansımız yok. Fakat, hafızalarımıza ve kalbimize kazıyacağımız, duyarak, dokunarak, hissederek ve yaşayarak göreceğimiz rüyaları seçme şansımız var. Seçimlerimizi yaparken önemli olan, biz bir rüyayı gerçekleştirirken bizim kendi adımıza gerçekleştirdiğimiz rüyanın, başkalarının rüyalarının gerçekleşmesine katkı sağlaması.

homeze yaylası
                                     Tertip Komitesi,Düşünceli Hallerine Bakılırsa
                      Bu kalabalığı Nasıl Yatırıp Doyuracakları Kaygısındalar Sanırım:)

Benim rüyam güzel bir tatil geçirmekti. 4.Çağrankaya Kar Yürüyüşünü düzenleyenlerin rüyası ise doğdukları coğrafyanın güzelliklerini çok sayıda insana açmak, nehirleri üzerine kurulan dört adet HES'i bu sayıda tutabilmek ve devamı planlanan HES projelerini engelleyip, sahip oldukları doğal güzelliklere sahip çıkıp, kendileri başka illerde yaşamak zorunda olsalar da yörede yaşayan hemşehrilerine alternatif kazanç imkanları sağlamaktı. Bu rüyalarının gerçekleşmesi durumunda geride bıraktıkları hala o topraklar üzerinde hayatlarına devam eden hemşehrilerinin,  bölgede yaşanacak ekonomik canlanmayla rüyalarını gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktı.

Yaylada evleri olanlardan gelebilenler kendisi gelerek, gelemeyenler ise anahtarını göndererek hiç bir karşılık beklemeden evlerini doğa seven bu gruplara bıraktılar. Belki de en etkileyici kısmı buydu gezinin. İçinde yaşarken itina ile dolaşılan bu güzel evleri, 20-30 kişilik grupların kullanımına vermek her konut sahibinin yapabileceği bir şey olmamalı sanırım. Böyle bir fedakarlığın üzerine ortaya çıkan aksaklıklar için her fırsatta özür dileyen bu  gönlü geniş insanlara hayranlık duyup takdir etmemek mümkün değildi. Oysa benim gibi düşünenler için ortada hiç bir aksaklık yoktu. Zira bizler kusursuz bir hizmet beklentisiyle değil , onların doğalarını ve evlerini paylaşarak , yaşamımızda güzel bir anı bırakmak amacıyla oradaydık. Bu arzumuzu da fazlasıyla gerçekleştirdiler zaten.


homeze yaylası
                                  Zirve Dağcılık Tekirdağ ve İzmir Şube Katılımcıları
                                                  ve Ressam Zeynep Dalkılıç

Bu masalın içinde yer almamı sağlayan Zirve Dağcılık üyelerine ve bu kış masalını organize eden İkizdere sevdalısı tertip heyetine gönülden bir teşekkür borç olarak kaldı üzerimde. Bu borcumu da böyle uzaktan değil, sanırım bir sonraki yıl bizzat gidip yerinde ödemek düşüyor bana :))

Gördüğünüz gibi bu rüyalar zincirinin bir halkası olmaktı bu geziyi bir kış masalına dönüştüren. Gezinin bir ruhu ve anlamı olduğu için gerçekleşen bir rüyaydı. Her yıl şubat ayının son haftası İkizdere'nin farklı bir yaylasında düzenlenecek olan Çağrankaya Kar Yürüyüşü  için ben şimdiden takvimime işaret koydum bile. Farklı bir yaylada, başka dostlukların kurulacağı, bir amacı ve ruhu olan bu kış masalını önümüzdeki yıl tekrar yaşayacağım bir aksilik olmaz ise. Peki siz hangi gezide, hangi masalı yaşıyor ve kimlerin rüyalarının gerçeğe dönüşmesine katkı veriyor olacaksınız?


                                             Objektiflere Takılanlar:

homeze yaylası

homeze yaylası

homeze yaylası


homeze yaylası

homeze yaylası

homeze yaylası

homeze yaylası

homeze yaylası







Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu yazının tüm hakları yazara aittir. Kaynak göstermeden kopyalanamaz ve alıntı yapılamaz.

9 yorum:

  1. Mukemmel bir anlatimla duygularimiza tercuman olmussun Neriman'cim.. Okurken tekrar yasadim ve canlandirdim o guzellikleri ..Tesekkurler arkadasim, seni tanimak cok guzeldi insallah baska etkinliklerde de beraber oluruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,ben de aynı keyfi aldım.Darısı başka bir etkinliğe:)

      Sil
  2. Bir süredir yeni yazınızı bekliyordum. Meğerse siz güzel bir gezideymişsiniz. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gezerken siz de epey verimli bir hafta geçirmişsiniz.Dönüşte Diyojen'le karşılaşmak da ayrı bir güzeldi:) Arada oluşan boşluğun fark edilmesi ne kadar hoş.Çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. "Arkadaşlığın ete kemiğe büründüğü adam" bu güzel hikayenin içinde bulunduğu için çok mutlu oldu. Bundan sonrası için ne diyelim? "İçimize sığdıramadığımız ne varsa o olsun" Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. iyi ki bu hikaye de vardın ve iyi ki de o güzel fotoğraflarınla gönlümüze kazınanları gözümüzün önüne serdin.Başka gezileri ve hikayeleri paylaşmak dileğiyle sevgili arkadaşım.
      Aynı yorumun çift tıklanıp iki kez yayınlanmış teke düşüreyim dedim,yorum tek ismin çift kaldı yukarıda:))

      Sil
  5. Tablo güzelmiş..:)) Güle güle kullan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,gerçekten çok güzel.Ressam
      Zeynep Dalkılıç'a ne kadar teşekkür etsem az sanırım.Çünkü ''Senin için ne çizeyim?'' diye sorsa birisi,listemin başlarında bu tema olurdu eminim:) Ellerine sağlık diyorum buradan.

      Sil