masalcı ezop.. aisopos

M.Ö 6.yüzyılda yaşayan, Trakya'dan Samos'a yaşadığı yerle ilgili tartışmalar olsa da Frigyalı olduğu kesin gözüyle bakılan, büyük ihtimalle Frig şehri Amoriumlu (Emirdağ/Afyon) olduğu düşünülen masalcı Ezop hayvanları kullanarak insanlara ders veren masallarıyla fabl türünün öncüsü sayılır.

Günümüzde karınca ve ağustos böceğinden tutun da karga ile tilkiye pek çok hikayesi La Fontaine'in şiirsel anlatımıyla dönmüş yaşadığı coğrafyaya. Neden hayvanlar aracılığıyla insanları eğitmeye çalıştığının gerekçesi de aşağıdaki masalında yatıyor olsa gerek:

Prometheus ile İnsanlar
Zeus'un buyruğu üzerine Prometheus insanları da, hayvanları da yaratmış. Zeus bakmış ki hayvanlar insanlardan çok; Prometheus'u çağırmış: “Olmadı, şunların bir kısmını insan yapıver!” demiş. Prometheus o buyruğu da yerine getirmiş. Bunun içindir ki daha başlangıçta insan olarak yaratılmamış olanların kalıbı insan kalıbı olmuş ama içi insan içi olamamış.
ezop
                                                               Ezop (Aisopos)
                                                       Diego Velazquez(1599-1660)


2 yorum:

  1. Uzun zamandır başka blogların yazılarını okuyamıyordum. Şimdi ana sayfamı açtım ve bu yazı düştü önüme. Ezop'un masallarını çocukken okurdum ama şu minik kıssayı hiç duymamıştım evet kalıbı insan ama içi insan olamamışlar var demek onlar kalıbı yadırgadıkları için böylelermiş... Çok güzeldi bu yazıyı arkadaşlarımla da paylaşacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun süredir ben de aynı durumdayım; çok zaman ayıramadım. Tekrar karşılaşmak hoş oldu :)

      Sil