alyattes tümülüsünde aşk kızlarının emeği

Lidya Kralı Kroisos'un babası Alyattes'in M.Ö 561 'de ölümünün ardından yapılan anıt mezar, örnekleri içinde, Anadolu'da yapılan en büyük tümülüstür.

Tümülüsler genellikle düz arazi üzerinde,bir mezar odası ve bu odaya ulaşılan bir geçit yapıldıktan sonra, üzerleri yığma toprakla doldurulan, etrafı taş bloklarla çevrelenen koni şeklinde yükselen yığma mezarlardır.


tümülüslerin iç mimarisi
                                          Tümülüslerin İç Mimarisi

Çevresi 1115 ,çapı 355, yüksekliği ise 69 metreden müteşekkil bu anıt mezar, krallarının ölümünden sonra, küçük esnafın, el işçilerinin ve aşk satıcısı kızların paralarıyla yapılır.

Herodot,yaklaşık 450 yıllarında oradan geçtiğinde gördüğü tümülüsü etraflıca ölçüleri ile tarif eder. Anıt mezarın etrafının büyük taş bloklarıyla çevrildiğini, en yüksek yerinde beş adet büyük taş blokun varlığını ve bloklarda yazıtların olduğunu söyler. Bloklarda kazılı olan yazıtlarda,her meslek grubunun ne kadar para verdiği yazılıdır.Yazılanlara göre, en yüksek miktarı aşk satıcısı küçük kızlar vermişlerdir.

alyattes tümülüsü












                                                                                                                        Alyattes Tümülüsü

Bu bilgilere göre; o çağlarda ,aşk satıcılığının  çok kazançlı bir iş olduğu mu, yoksa en çok sömürülen kesimin, bu işi yapan aşk satıcısı küçük kızlar olduğu sonucunu mu çıkarırsınız, bunu sizlere bırakıyorum.



Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

1 yorum: