tarihte erkeklere karşı ilk kadın protestosu

Yunanistan'ın Dorlar tarafından istila edilmesiyle, Yunanistan'dan kaçan İyonlar, Dorlar ve Aiollar Anadolu'nun Ege kıyı şeridine göç ederler.

İçlerinden Atina birliğinden gelen ve kendilerini İyonların en soylusu sananlar, kadınlarını yanlarında getirmezler. İşgal ettikleri Milet'te ana babalarını öldürdükleri Karyalı kadınları eş olarak alırlar. Bu cinayetleri ödetmek için,Karyalı kadınlar babalarını, kocalarını ve oğullarını öldürüp kendileriyle yaşamaya kalkışan erkeklere karşı, yeminle bağlandıkları bir yasa koyarlar.
Bu yasa; erkeklerle birlikte yemeğe oturmamak, kocalarının adını anmamaktır. Yasa nesiller boyunca anadan kıza sürdürülür.

caryalı artemisia
                                        Kadın Komutan  Karyalı Artemisia

Son günlerde hepimizi yasa boğan Özgecan için yapılan eylemlerde ''Gerekirse silahlanacağız'' diye haykıran bu Anadolu Kadınını coşkuyla izlerken; Karyalı kadınlar geldi aklıma. ''Evet karar verirlerse yaparlar ''dedim.

Yapamazlar diyen varsa şaşarım. Çünkü önünde 3000 yıllık örneği var, öyle üç beş yıl değil nesiller boyu sürdürmüş eylemini, asırlar boyu da ses getirip konuşulmuş. Anadolu Kadınları bunlar, hafife almaya gelmezler. Yaparız diyorlarsa yaparlar.









Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu yazının tüm hakları yazara aittir. Kaynak göstermeden kopyalanamaz ve alıntı yapılamaz.

4 yorum:

  1. :)) Sağ olsun YÖK karar almış: 2. öğretimlerin ders saatleri öne çekilecekmiş. Yani çözüm şu: Kadın eve erken girsin! Sanki gündüz suç işlenemiyor. Sanki taciz, tecavüz, cinayet sadece geceye mahsus.

    Kadını eve kapatma eylem planının ilk aşaması tamamlandı. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.

    YanıtlaSil
  2. Anadolu kadını yapar da Anadolu erkeği o eski Anadolu erkeği mi acaba? İyon erkekleri bu duruma saygı gösterecek kadar asilmişler ama bizimkiler saçından tutup yerlerde sürür insanı. Kim bilir belki o bile yetmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suçu işleyenler sokakta gezsin,mağdurlar eve kapatılsın.Tam günümüz idari zihniyetine yakışan bir çözüm olmuş.

      Sil
    2. Burada ki nüans,Karyalı kadınlar bu protestoyu yaparken,öldürülen erkekleri için yapmışlar.Erkekler için bile nesillerce bu eylemi yapan kadınlar,söz konusu kendi canı ve kızları olunca,neler yapabilir, derin uykudan uyandıklarında göreceğiz umarım.

      Sil